Δήλωση παραίτησης Μαρίας Κυπραίου

Η ΑυΡΑ συγκροτήθηκε ως αυτόνομη δημοτική κίνηση που δραστηριοποιείται στο δήμο Νεάπολης Συκεών σε μια περίοδο  εργασιακών, κοινωνικών και πολιτισμικών ανατροπών. Γεννήθηκε από την ανάγκη αντίδρασης στο μονόδρομο των μνημονίων και στο υπάρχoν θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», από την ανάγκη υπεράσπισης των πληττόμενων πολιτών και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.  Σηματοδότησε την ανάγκη δημιουργίας ενός συλλογικού,  δημοκρατικού και αντι-ιεραρχικού προτύπου οργάνωσης και λειτουργίας, μακριά από  κάθε λογική ανάθεσης και παραγοντισμού. Με  κυρίαρχο  στόχο τον ανοιχτό διάλογο με πολίτες και συλλογικότητες και την κινητοποίηση τους, έτσι ώστε οι ίδιοι να παρεμβαίνουν λόγω και έργω στα δημόσια δρώμενα. Με την αγωνία να μην εξαντλεί την παρουσία της εντός των τειχών του δημοτικού συμβουλίου, αλλά να αναζητά κυρίως εναλλακτικούς τρόπους παρέμβασης, προωθώντας την αυτοδιαχείριση και την αυτοοργάνωση. Βασικές ιδρυτικές αρχές προς την κατεύθυνση αυτή αποτέλεσαν η πολυφωνία, οι δημοκρατικές διαδικασίες, η εναλλαγή, η ανακλητότητα, η δημιουργική προσπάθεια σύνθεσης απόψεων, κυρίως όμως, η αυτονομία ως «παράγοντας διασφάλισης για την μη μετατροπή της σε ιμάντα μεταβίβασης αποφάσεων και επιλογών που λαμβάνονται εκτός κίνησης».

Η  εκλογική αναμέτρηση του 2014 έδωσε στην ΑυΡΑ τη δυνατότητα εκπροσωπηθεί  στο δημοτικό συμβούλιο και να αναδείξει μείζονα τοπικά και κεντρικά πολιτικά ζητήματα.  Τη δυνατότητα αυτή δεν  την αξιοποιήσαμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, αφού δεν καταφέραμε ως κίνηση να υπερβούμε την εσωστρέφεια, να κινητοποιήσουμε τα μέλη μας, να αναδείξουμε τη δυναμική των κινηματικών δράσεων και  να την μεταφέρουμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, να  συμβάλουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενεργού και αλληλέγγυας κοινωνίας.

Τους τελευταίους, όμως, μήνες σε ένα σκηνικό έντασης  και αντιπαραθέσεων,     που αντανακλούν την κεντρική πολιτική πραγματικότητα, παραβιάστηκαν οι βασικές ιδρυτικές αρχές της ΑυΡΑ, αυτές της αυτονομίας και της σύνθεσης των απόψεων. Υπονομεύτηκε η έμπρακτη ανάπτυξη κλίματος συντροφικότητας και αλληλοσεβασμού, χρησιμοποιήθηκαν βαρείς  χαρακτηρισμοί, υποτιμήθηκαν πρόσωπα και συλλογικότητες και  επιχειρήθηκαν ιδιότυποι αποκλεισμοί. Επιβλήθηκε η εύκολη προσφυγή στην άγονη λογική πλειοψηφίας – μειοψηφίας σε βάρος μιας επίπονης αλλά ουσιαστικά συνθετικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα την παραβίαση και την υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών. Από την άλλη πλευρά  κάθε προσπάθεια κινηματικής επανεκκίνησης και εξόδου της ΑυΡΑ από την παραλυτική αδράνεια σκόνταψε σε μια άκαιρη εκλογοκεντρική και  κομματική  λογική. Στάθηκε, έτσι, αδύνατη η δημιουργία κλίματος ενότητας. Μιας ενότητας που  θα μπορούσε να διασφαλιστεί μόνο με έναν στρατηγικό σχεδιασμό κοινών δράσεων που βασίζονται στην ιδρυτική διακήρυξη και στο καταστατικό της δημοτικής κίνησης.

Υπό το βάρος των παραπάνω και

Επειδή παραμένω πιστή στις αρχές της αυτονομίας, της πολυφωνίας, της συντροφικότητας και της άμεσης δημοκρατίας στους μαζικούς χώρους,

Επειδή πιστεύω σε μια κυρίαρχη συλλογικότητα, η οποία δημοκρατικά και συνθετικά, χωρίς ομαδοποιήσεις, πρακτικές   χειραγώγησης και επιβολής αποφασίζει για όλα τα ζητήματα -τοπικά και κεντρικά – με βάση τις ιδρυτικές της αρχές,

Επειδή η συνθετική πολιτική πρόταση που καταθέσαμε με τον Χ. Γιαρένη στην τελευταία Γενική Συνέλευση, πρόταση επικαιροποίησης των αξιακών χαρακτηριστικών της ΑυΡΑ, μειοψήφησε

και

Επειδή η υπεράσπιση της πληττόμενης κοινωνίας επιβάλλει θέσεις βαθύτατα πολιτικές, λύσεις ξεκάθαρες και συγκεκριμένες, χωρίς εισαγωγικά, αστερίσκους και αποσιωπήσεις.

 

Αισθάνομαι την πολιτική και ηθική υποχρέωση – με βαρύ το αίσθημα της συνευθύνης για όσα έγιναν, και κυρίως, για όσα δεν έγιναν – να παραιτηθώ από τη θέση της δημοτικής συμβούλου. Παραμένω, όμως , σταθερά προσανατολισμένη σε εγχειρήματα αλληλεγγύης και  διαλόγου, σε εγχειρήματα που προσπαθούν να φέρουν τους πολίτες στο προσκήνιο και να διαμορφώσουν μια ριζικά διαφορετική αντίληψη για την Τοπική  Αυτοδιοίκηση.

 

Advertisements
This entry was posted in Δήμος Νεάπολης Συκεών. Bookmark the permalink.